Sağlıklı beslenme; dengeli ve doğru beslenmeyle olur. Beslenme, ilk anne karnında başlar, bebeklik, çocukluk, yetişkinlik, hamilelik ve yaşlılık derken hayat boyu devam eder.
Sağlıklı Beslenme Nedir?
Sağlıklı beslenme; dengeli ve doğru beslenmeyle olur. Beslenme, ilk anne karnında başlar, bebeklik, çocukluk, yetişkinlik, hamilelik ve yaşlılık derken hayat boyu devam eder. Dengeli ve yeterli beslenme, kişinin sağlığı açısından önemli olduğu kadar aile ve toplum kalitesi açısından da önemlidir. Kendi beslenmemize verdiğimiz önem ise, gün boyunca zinde ve aktif olmamızı sağlar. Sağlıklı beslenmeye hayatımızın belirli dönemlerinde değil, hayat boyu önem vermeliyiz. Ancak bu şekilde sağlığımızı koruyarak, yaşam kalitemizi yükseltebiliriz.
Sağlıksız beslenen kişiler, kısa sürede hızlı kilo vermek için sıkı diyete girerler. Ancak diyet kendinizi sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum bırakmak değildir. Vücudunuzda bulunan hücrelerin, düzenli faaliyet gösterebilmesi için, besin kaynağı olan yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve mineralleri, yeterli miktarlarda alması gerekir. Bunları, doğru beslenme temellerini öğrenip uygulayarak başarabilirsiniz. Bu şekilde sağlıklı beslenen kişiler, hareketli ve esnek yapıdadırlar. Sağlam bedene sahip oldukları için, kolay kolay hasta olmazlar. Canlı bir cilde, parlak saçlara ve ışıldayan gözlere sahiplerdir.
Geçtiğimiz yıl başlayan ve halen devam eden Covid-19 sürecinin, hepimizin sağlığı üzerinde fiziksel ve ruhsal birçok olumsuz etkisi oldu, olmaya da devam ediyor. Bu zorlu süreç hepimize bazı değişimler getirerek, günlük alışkanlıklarımızı önemli ölçüde değiştirdi. Sağlıklı beslenmeye olan ilgiyse her geçen gün artıyor. Pek çok insan, yedikleri de dâhil olmak üzere, sağlıklarına daha fazla öncelik vermeye başladı. Bunun sonucunda, yemek ve sağlık kültürü değişime uğradı. 2021 yılına girdiğimizde, bu değişiklikler birçok endüstride meyvesini vermeye başladı.
Kalorisi Düşük Tatlılar Nelerdir?
Kalorisi düşük tatlılar için, özellikle süt ürünleriyle ilgili yapılan çalışmalar; elde edilen proteinin kan şekerini düzenleyebileceğini, kemik sağlığını iyileştirebileceğini ve kilo kaybı sırasında kas kütlesini korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Protein, tokluğu artırdığı ve açlığı azalttığından kilo yönetimi için de faydalıdır. Aslında yoğurt gibi yüksek proteinli süt ürünleri yemenin, kilo alımını ve obeziteyi önlemeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Yapılan araştırmalarda, yoğurt gibi yüksek proteinli atıştırmalıkların, çikolata ve kraker gibi atıştırmalıklara kıyasla, iştahı azaltmaya yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca düşük, orta ve yüksek proteinli yoğurtların, açlık ve iştah üzerindeki etkilerine bakıldığında; yüksek proteinli yoğurt yemenin, açlığın azalmasına, tokluğun artmasına ve günün ilerleyen saatlerinde, yemek yemenin gecikmesine neden olduğu görülmüştür.
Tatlı Krizi Nedir?
Tatlı krizi; aç ya da tok, kişinin yoğun tatlı yeme isteğidir. Yani vücudumuz karbonhidrat tüketimini yeteri kadar sağlamadığı zaman, tatlı krizi yaşarız. Özellikle kan şekerimiz dalgalı bir seyir halindeyse, ani kan şekeri düşmelerinde çikolata ve şekere olan eğilimimiz artar. Bu gibi durumlarda, kalorisi yüksek tatlılardan kaçınmak için, en iyi tercihlerden biri meyvelerdir. Biz de bu sağlıklı yiyecekleri, Iceberry ailesi olarak, frozen yoğurt ile birleştirdik. O zaman gelin birlikte bu süper ikilinin faydalarını öğrenelim.
Meyvelerin Dünyadaki En Sağlıklı Gıdalar Arasında Olmasının Nedenleri
- Meyveler; yiyebileceğiniz en sağlıklı gıdalar arasındadır.
- Meyvelerin, lezzetli ve besleyici olmalarının yanı sıra lif, vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengindirler. Ayrıca kalp ve cilt sağlığı için çok faydalıdır.
- Meyvelerin, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürür ve okside olmasını önlemeye yardımcıdır. Bu da, kalp hastalığı riskinizi azaltır.
- Meyveler; karbonhidratlı yiyecekler fazla tüketildiğinde, kan şekeriyle birlikte insülin direncini de destekler.
- Meyveler; hücrelerinizi serbest radikal hasarından korur. Ayrıca antioksidanlar bakımından da yüksektir.
- Meyveler; tokluk hissini artırabilen, iştahı ve vücudunuzun karışık öğünlerden emdiği kalori miktarını azaltabilen lifler içerir.
- Meyveler düşük kalorilidir; ancak çeşitli vitamin ve mineraller yönünden zengindir.
- Meyveler; cilt yaşlanmasının belirtilerini azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir.
- Bazı meyvelerde bulunan ellagik asit; kansere neden olan maddeleri inaktif duruma getirir.
- Meyvelerin, farklı kanser türlerine sahip kişilerde ve hayvanlarda, tümör büyümesi ile ilişkili belirtileri azalttığı gözlemlenmiştir.
- Sigara içen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, meyvelerin arteriyel işlevi iyileştirdiği bulunmuştur.
- Meyveler; soğuk algınlığının süresini azaltabilecek C vitamini gibi besinler açısından zengindir
Dondurulmuş Yoğurt Nedir?
Dondurulmuş yoğurt; Amerika ve Avrupa ülkelerinde, dondurma yerine tercih edilmeye başlayan, besin değeri yüksek ve vücuda dost sağlıklı bir tatlı alternatifidir.
- Dondurulmuş yoğurt; yoğurtla yapılan popüler bir tatlıdır. Kremsi bir dokuya ve tatlı, keskin bir tada sahiptir.
- Dondurulmuş yoğurt, dondurmaya çok benzer ve krema yerine sütle yapılır.
- Smoothie gibi içeceklerde veya tatlılarda, dondurma yerine daha sağlıklı bir tercih olarak kullanılır.
Frozen Yoğurt Dondurmadan Daha Sağlıklı mı?
Dondurma; donmuş yoğurttan daha fazla yağ içerir. Bu yüzden, insanlar dondurma yerine daha sağlıklı bir seçenek olarak, donmuş yoğurdu tercih etmeye başladılar. İki ürün arasındaki en temel fark ise; dondurulmuş yoğurdun krema değil, sütle yapılmasıdır. Özellikle çocuk gelişimi için, dondurmaya sağlıklı bir alternatif olması, ebeveynler için çok cazip. Ayrıca lezzetli, ferah ve sadece 66 kalori.
Dondurulmuş yoğurt; faydalı probiyotikler, daha düşük laktoz seviyeleri, kemik sağlığı için iyi besinler ve dondurmadan daha az kalori içerir.
Dondurulmuş (Frozen) Yoğurt: Kalorisi Düşük Sağlıklı Bir Tatlı mı?
Yoğurt, yüzlerce yıldır insanlar tarafından tüketilmektedir. Ayrıca normal yoğurt gibi, dondurulmuş yoğurt da bilinen en iyi probiyotikleri içerir. Frozen yoğurdun diğer tatlılara oranla faydaları:
- Dondurulmuş yoğurt, dondurma yerine geçen sağlıklı bir alternatiftir.
- Dondurulmuş yoğurt; işlem görmediği için, süt ve yoğurdun tüm faydalarını içerisinde barındırır.
- Kalsiyum deposudur ve bağışıklık sisteminizi korur.
- Çok besleyicidir ve düzenli olarak yemek, sağlığınızı iyileştirir.
- Kemik sağlığında kilit rol oynayan, mineral ve vitaminler yönünden zengindir. Düzenli yoğurt tüketmek, osteoporoz riskini azaltmanıza yardım eder.
- HDL “iyi” kolesterolü artırarak ve kan basıncını düşürerek, kalp sağlığınıza fayda sağlar.
- Yoğurt iyi bir protein, kalsiyum ve probiyotik kaynağıdır. Protein içeriği, kilo vermeyi destekler.
- Vücudunuzun ihtiyacı olan hemen hemen her besin, dondurulmuş yoğurtta da vardır. Özellikle kalsiyum, B vitaminleri ve mineraller bakımından yüksektir.
- Şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi yaygın gastrointestinal bozuklukların belirtilerini azaltarak, sindirim sağlığını artırabilecek probiyotikler içerir.
- Dondurma gibi tatlılara göre, faydalı besinler ve bakteriler, daha düşük laktoz seviyeleri ve daha az kalori içerir.
- Dondurulmuş yoğurt, ayrıca kalsiyum ve protein gibi, iyi kemik sağlığıyla bağlantılı bazı besin maddelerini, yeterli miktarlarda içerir
Hem Tatlı Hem Sağlıklı
Öyle bir aile düşünün ki; hem tatlı hem sağlıklı! Hatta bu ailenin, tatlıyla yatıp tatlıyla kalkmaktan başka işi yok. İşte bu düşünce ile 2011 yılında ilk Iceberry şubemizi açtık ve Türkiye’de ki en iyi gıda zincirleri arasında olma hedefimizi kısa sürede gerçekleştirdik. Ülkemizde ve yurt dışında yeni şubeler açmaya tüm hızımızla devam ediyoruz. Frozen yoğurdu meyveyle buluşturarak size sanatın yenilebilir halini sunuyoruz. Bunun yanında seçkin waffle menümüz ve garnitür çeşitlerimizle, ürünlerimizi sizlerin hayal gücüne bırakıyoruz. Iceberry ailesi olarak, suçluluk duygusu olmadan sizleri, tatlı yiyerek sağlıklı kalmaya davet ediyoruz.
Iceberry cafe şubelerimize gelerek; softberry, mixberry, pinkberry gibi yağ oranı düşürülmüş özel tarif frozen yoğurtlarımızla, siz de kendinize sağlıklı bir mola verin!